Θανάσης Μαμάκος: Είναι καιρός να γνωρίσουν οι Λαρισαίοι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Καλογιάννη

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Λάρισα που μας αξίζει!» και υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος ασκεί σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή -και προσωπικά στον δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη- και παρουσιάζει τους κεντρικούς άξονες που συνθέτουν το όραμά του για μια Λάρισα σύγχρονη, αξιοβίωτη, ευρωπαϊκή πόλη-πρότυπο * Τι λέει για τις απευθείας αναθέσεις και τα βασικά προβλήματα της πόλης στο κέντρο και τις συνοικίες, σε συνέντευξή του στην «Ε»


Τους κεντρικούς, βασικούς άξονες που συνθέτουν το όραμά του για μια Λάρισα σύγχρονη, αξιοβίωτη, ευρωπαϊκή πόλη-πρότυπο, παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για την πόλη. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και τον απερχόμενο δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη για την πολιτική ετών που ακολουθείται, με σωρεία απευθείας αναθέσεων και ζητά πλήρη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Λαρισαίων.

 
Είναι καιρός να γνωρίσουν οι Λαρισαίοι  το πραγματικό πρόσωπο του κ. Καλογιάννη

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα. 


• Επειδή πολύς θόρυβος γίνεται, κ. Μαμάκο, τις τελευταίες ημέρες για τις απευθείας αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής, αναρωτιέμαι μήπως τις θυμηθήκατε προσπαθώντας να ανεβάσετε τους τόνους της αντιπαράθεσης μαζί του ενόψει εκλογών;

- Όχι, δεν θυμηθήκαμε τώρα τις απευθείας αναθέσεις. Για την ακρίβεια, το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων -γιατί πρόκειται για χιλιάδες αναθέσεις-, όπως ξέρετε, ήταν το μόνιμο θέμα τριβής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί αυτό γίνεται όλα τα χρόνια της θητείας Καλογιάννη, ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι ανέβηκε στον δημαρχιακό θώκο με δηλώσεις του τύπου «καμία απευθείας ανάθεση και με κανέναν, γιατί οι απευθείας αναθέσεις κρύβουν συναλλαγή». Δεν μιλήσαμε ποτέ για τις απολύτως απαραίτητες αναθέσεις που αναγκαστικά πρέπει να γίνονται, αλλά για εκείνες που η πρόσφατη εμπειρία κατέδειξε πώς χρησιμοποιούνται.
Το παράδειγμα, ας πούμε, της γνωστής ανάθεσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο «Πάρκο των Ευχών» σε έναν κουρέα, ναι, κ. Ρούστα, σε κουρέα, αλλά και στην κουνιάδα του (εν πάση περιπτώσει, σε μέλη της ίδιας οικογένειας, ώστε να σπάσει στα τρία το ποσό της ανάθεσης), είναι χαρακτηριστικό της λογικής που διακατέχει τη Δημοτική Αρχή: Δημόσιο χρήμα σε συγκεκριμένους ανθρώπους με καταφανέστατα παράνομες διαδικασίες και διαδρομές.
Τα ποσά που διατίθενται σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά μεγάλα. Ο Δήμος χάνει χρήματα από την απουσία διαγωνιστικών διαδικασιών και άρα εκπτώσεων και ορισμένοι, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ευνοούνται συστηματικά. Όταν δημιουργείς έναν τέτοιο κύκλο συμφερόντων με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, φτάνεις αργά ή γρήγορα στην εξάρτησή σου από αυτούς.
Όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, λοιπόν, οφείλει να σκέφτεται πως είναι χρήματα των πολιτών και όχι δικά του, οφείλει να είναι καθαρός στις συναλλαγές του, στις συμφωνίες του, στον τρόπο διαχείρισης. Και λέμε ευθέως πως αυτή η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ είναι.

• Η Δημοτική Αρχή, όμως, σας απάντησε λέγοντας πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός για έναν Δήμο του μεγέθους του Δήμου Λαρισαίων...

- Αυτά κ. Ρούστα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Απαντήσεις επί της ουσίας δεν πήραμε. Τι να πει δηλαδή; Θα μπορούσε να πει πως έκανε λάθος που υποσχόταν γνήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες και έδινε ταυτόχρονα πάνω από 2.000 απευθείας αναθέσεις, που αφορούν σε ποσά εκατομμυρίων ευρώ. Η μετάλλαξη του κ. Καλογιάννη στην άποψή του για τις αναθέσεις μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Ποιος Καλογιάννης είναι αληθινός; Ο ένας ή ο άλλος; Μπορείς να εμπιστευτείς έναν Δήμαρχο με δύο πρόσωπα; Όταν, μάλιστα, προϋπάρχουν οι πολιτικές του μεταλλάξεις: Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ αρχικά, που μετά αποχώρησε από αυτό, ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα και θερμή υποστήριξη στην «Κυβέρνηση εθνικού σκοπού», όπως την ονόμαζε στην αντιμνημονιακή περίοδο, ολίγη από ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια (το ίδιο ακριβώς ΠΑΣΟΚ που το έβριζε και το ενοχοποιούσε στην αντιμνημονιακή περίοδο), εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του Ιουνίου και «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν τέλει «υπερκομματικός» μετά τις εκλογές και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ! Και έχουμε ακόμα καιρό μέχρι τις δημοτικές εκλογές... Καιρός, λοιπόν, να μάθουν όλοι το πραγματικό του πρόσωπο και την πραγματική του εικόνα. Δεν είναι αυτή, του δήθεν μειλίχιου και συγκαταβατικού Δημάρχου. Είναι ένας άνθρωπος που απειλεί και εκβιάζει όταν τον ελέγχουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη ενέργειά του να αναζητήσει οικονομικά στοιχεία εις βάρος μου από τη θητεία μου στον Δήμο Γιάννουλης 20 χρόνια πριν, για να «ισοφαρίσει» τις εντυπώσεις που δημιούργησε το κλίμα της αδιαφάνειας που φέραμε στην επιφάνεια.

• Υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας;

-Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Βεβαίως και η απευθείας ανάθεση είναι ένας από τους τρόπους ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, με όρους, όμως, αλλά και ηθικούς, κυρίως, περιορισμούς. Στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται από την πλευρά Καλογιάννη θα πούμε απλά ότι όσο μεγαλύτερες συνθήκες διαφάνειας υπάρχουν στην οικονομική διαχείριση, τόσο πιο καλά αποτελέσματα υπάρχουν για την πόλη. Τόσο πιο αξιόπιστος είναι ο Δήμος και τόσο πιο λειτουργικά αποδοτικός. Το πιστεύουμε και θα το αποδείξουμε στην πράξη. Εμείς, θα το ξαναπώ, είμαστε της λογικής «όλα στο φως». Κάποιοι άλλοι επιλέγουν σκοτεινές διαδρομές.

• Η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι προσπαθείτε με την υπόθεση των αναθέσεων να κρύψετε την απουσία του προγράμματός σας. Τι απαντάτε σε αυτό;

- Πριν κατηγορήσει εμένα ο κ. Καλογιάννης για το πρόγραμμα, ας αναρωτηθεί ο ίδιος πού είναι το δικό του; Είδατε πουθενά κάτι; Δημοσιεύτηκε κάτι; Υπάρχει ένα θέμα μετά από εννέα χρόνια άσκησης δημοτικής εξουσίας. Φαίνεται πως κάποιοι είναι πολύ κουρασμένοι από αυτήν και ξεχνούν πολλά πράγματα πια!
Υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των μεγάλων υποσχέσεων που δόθηκαν και έμειναν στα χαρτιά και το 2014 και το 2019! Θα τα ξανα-υποσχεθούν;  Τι να πρωτοθυμηθούμε αλήθεια; Τα περιφερειακά πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης;
Τα κεντρικά και περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ που θα ήταν έτοιμα το 2020;
Την ελεγχόμενη στάθμευση που θα προκηρύσσονταν το 2019; Τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η αγορά από τον Δήμο ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Τις πλατείες στον Ιπποκράτη και το Λιβαδάκι; Την ανακατασκευή της πλατείας Ταχυδρομείου; Τα πράσινα σχολεία; Την ειδική έξυπνη σήμανση στην πόλη; Τις γραμμές του ΟΣΕ; Τα στρατόπεδα; Το ΕΘΙΑΓΕ που θα ολοκληρωνόταν το 2022 και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα; Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο, λέει η τελευταία ανακοίνωση!
Το περίφημο οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο που θα γκρεμιζόταν εδώ τέσσερα χρόνια; Και το οποίο πριν από έναν μήνα μόλις ανακοινώθηκε από τον κ. Διαμάντο; Τα προγράμματα ανακύκλωσης; Τη μεταφορά του Τελωνείου; Ή την περίφημη τουριστική ανάπτυξη που χάθηκε κάπου στον δρόμο;
Θα μπορούσα να αναφέρομαι στις προγραμματικές αστοχίες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής με τις ώρες. Δυστυχώς, είχαμε μια Δημοτική Αρχή που έλεγε πολλά, υπόσχονταν περισσότερα και δυστυχώς έκανε ελάχιστα. Ακόμη και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, εξαγγέλλονται έργα που ΘΑ δημοπρατηθούν (πότε άραγε;). Η κλασική παλαιοκομματική λογική «και θάλασσα θα σας φέρω» σε όλο της το μεγαλείο!
Αρκεί να σας θυμίσω ότι εσείς δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας πριν από λίγες ημέρες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η ανάπλαση των πεζοδρομίων. Πότε δηλαδή; Την παραμονή των εκλογών;

• Έγιναν, όμως, και πράγματα στην πόλη. Δεν αναγνωρίζετε τίποτα το θετικό;

- Φυσικά και έγιναν πράγματα στην πόλη. Για να είμαι ειλικρινής μόνο στο κέντρο της και έργα που δίχασαν τους κατοίκους της. Γιατί οι συνοικίες είναι μια άλλη υπόθεση. Αφέθηκαν στην τύχη τους και συμβιβάστηκαν με μικροπαρεμβάσεις παραμονές των εκλογών. Τόσο, ώστε να παρουσιάζεται εν έτει 2023 η ασφαλτόστρωση ως μέγα κατόρθωμα! Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια Δημοτική Αρχή εννέα χρόνων! Δεν είναι χθεσινή! Εννέα χρόνια είναι τεράστιο χρονικό διάστημα για να μην έχει επιλυθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Μα ΟΥΤΕ ΕΝΑ! Εννέα χρόνια είναι φυσικό και λογικό να έχουν γίνει πράγματα. Λέμε απλά ότι αυτή η πόλη άξιζε και μπορούσε πολύ περισσότερα!

• Με το πρόγραμμά σας τελικά τι γίνεται; Υπάρχει; Πότε θα το μάθουν οι Λαρισαίοι;

- Το πρόγραμμά μας είναι έτοιμο και έχει διαμορφωθεί μέσα από διαρκή επικοινωνία και διάλογο με απλούς πολίτες και φορείς, ώστε να εκπροσωπεί τα «θέλω» των δημοτών και να προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Θα παρουσιαστεί σύντομα αναλυτικά και θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να συγκρίνουν την προοπτική που θέλουμε να δώσουμε στην πόλη μας και στον Δήμο. Όραμά μου είναι να γίνει η Λάρισα μια σύγχρονη, αξιοβίωτη, ευρωπαϊκή πόλη – πρότυπο, που θα υιοθετεί καλές πρακτικές που συναντάει κανείς σε αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις.
Ξεκινήσαμε με την καμπάνια μας για το πράσινο και την κλιματική αλλαγή, γιατί θεωρούμε ζήτημα επιβίωσης για μια πόλη που απειλείται από ερημοποίηση και αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα μια πόλη που κατέχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά κάλυψης του δημόσιου χώρου της από δέντρα και πράσινο.
Οι άξονες αυτής της πρότασής μας περιλαμβάνουν την Αντιδημαρχία Κλιματικής Αλλαγής, την ουσιαστική αξιοποίηση του Πηνειού, τον πράσινο δακτύλιο, το οικολογικό πάρκο, την πράσινη δόμηση με εστίαση στα πράσινα κτίρια, τα μέτρα προστασίας των χώρων πρασίνου, τα πάρκα γειτονιάς. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν αναλυτικά, με πολύ συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο, γιατί απλά το μέλλον δεν αργεί, απαιτεί σχεδιασμό και επαγρύπνηση τώρα. Όχι άλλος χαμένος χρόνος για την πόλη.

• Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε τους άξονες της δικής σας πρότασης για τον Δήμο τι θα μου λέγατε;

- Θα σας έλεγα συνοπτικά: Βιώσιμη Κινητικότητα και διόρθωση των τραγικών λαθών που έγιναν, Καθαριότητα και Περιβάλλον, Κοινωνική Πολιτική και Ευημερία των Πολιτών, Βελτίωση παροχής υπηρεσιών, Πολιτιστική Ανάπτυξη, πραγματική εξωστρέφεια με δράσεις που αξίζουν στην πόλη, Διαφάνεια – Συμμετοχικότητα – Δημόσια Διαβούλευση και τέλος, Ψηφιοποίηση.
Η πρότασή μας ακουμπά στο παρόν και οδηγεί στο μέλλον μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που μπορεί να μιλήσει για το μέλλον και δεν χρειάζεται να κάνει βόλτες με απόμαχους της πολιτικής που ανακάλυψαν ξαφνικά τη Λάρισα, ούτε να τους εμπιστεύεται τις τύχες της πόλης του για λίγη δημοσιότητα...

• Συνηθίζεται να ακούγονται πολλά πριν τις εκλογές και να ξεχνιούνται αμέσως μετά. Συμβιβασμός με την πραγματικότητα ή κάτι διαφορετικό;

- Χρειάζονται τομές για μια υγιή, ελεγχόμενη και ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, που θα αντέχει την εξέλιξη και θα λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Θέλουμε μια πόλη που θα κοιτά στο μέλλον, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές μιας εκλογικής αναμέτρησης. Και θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά για αυτό.
Όχι μόνοι μας, ούτε με έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων, όπως επέλεξε να λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Καλογιάννης.
Αλλά με όλους συμμέτοχους, με ανοιχτές διαδικασίες πραγματικής και όχι προσχηματικής διαβούλευσης, με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους στις γειτονιές και όχι κλεισμένους στους τέσσερις τοίχους της Ίωνος Δραγούμη, μπροστά στα προβλήματα και όχι στο παρασκήνιο. Και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου θα μας δώσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε για τη Λάρισα που μας αξίζει!

«Το πρόγραμμά μας είναι έτοιμο και έχει διαμορφωθεί μέσα από διαρκή επικοινωνία
και διάλογο με απλούς πολίτες και φορείς, ώστε να εκπροσωπεί τα «θέλω» των δημοτών και
να προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Θα παρουσιαστεί σύντομα αναλυτικά
και θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να συγκρίνουν την προοπτική που θέλουμε
να δώσουμε στην πόλη μας και στον Δήμο.
Όραμά μου είναι να γίνει η Λάρισα μια σύγχρονη, αξιοβίωτη, ευρωπαϊκή πόλη – πρότυπο που
θα υιοθετεί καλές πρακτικές που συναντάει κανείς σε αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις».

«Καιρός, λοιπόν, να μάθουν όλοι το πραγματικο πρόσωπο του κ. Καλογιάννη

και την πραγματική του εικόνα. Δεν είναι αυτή, του δήθεν μειλίχιου και συγκαταβατικού Δημάρχου.

Είναι ένας άνθρωπος που απειλεί και εκβιάζει όταν τον ελέγχουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη ενέργειά του να αναζητήσει οικονομικά στοιχεία εις βάρος μου από τη θητεία μου στον Δήμο Γιάννουλης 20 χρόνια
πριν, για να «ισοφαρίσει» τις εντυπώσεις που δημιούργησε το κλίμα της αδιαφάνειας που φέραμε στην επιφάνεια».

 


Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2023 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: