Πόσο έξυπνη πόλη είναι η Λάρισα τελικά;


 

Βαδίζουμε ολοταχώς προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εκλογές κρίσιμες μιας και καλούμαστε να επιλέξουμε την πορεία που θα χαράξει η Λάρισα την επόμενη πενταετία. Στην μετά την πανδημία εποχή ένα από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι ο βαθμός στον οποίο η πόλη μας εφάρμοσε και ανέπτυξε τεχνικές και μεθόδους που μπορούν να την κατατάξουν στην κατηγορία των έξυπνων πόλεων. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι όσοι είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες και υποδομές το προηγούμενο διάστημα, έδειξαν έτοιμες να αντιμετωπίσουν όσα προέκυψαν με την εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι κάποιοι Δήμοι και οι Τοπικές Κοινότητες κατάφεραν να δικαιολογήσουν το όρο «έξυπνη πόλη». Είναι γεγονός ότι κάτω από την ομπρέλα της έξυπνης πόλης εντάσσονται όλες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει οι Δήμοι. Στην πόλη της Λάρισας οι προσπάθειες που έγιναν περιορίστηκαν στα 9 αυτά χρόνια στις όχι και τόσο έξυπνες μπάρες στους πεζοδρόμους (νωπά είναι ακόμα στη μνήμα μας περιστατικά με ατυχήματα ειδικά τον πρώτο καιρό λειτουργίας τους) και τελευταία με τον άγχος των εκλογών να πλησιάζει με την ηλεκτρονική στάθμευση που προωθείται σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Φυσικά, ο σχεδιασμός μιας έξυπνης πόλης είναι διαφορετικός ανάλογα με το μέγεθος, τις δυνατότητες αλλά και τη γεωγραφική θέση ενός Δήμου. Μπορεί τα στοιχεία της ελκυστικότητας και της καλύτερης ποιότητας ζωής να είναι κοινά, αλλά είναι πασιφανές ότι ένας μητροπολιτικός Δήμος θα προσπαθήσει να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του, τη στιγμή που ένας μικρότερος Δήμος θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και την ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Η Λάρισα λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που διαθέτει, θα μπορούσε με κατάλληλες κινήσεις που δεν έγιναν την τελευταία δεκαετία, να μπει στον χάρτη των έξυπνων πόλεων και να αποτελέσει παράδειγμα λειτουργίας και προώθησης καλών πρακτικών σε άλλους Δήμους της χώρας. Αυτό δεν έγινε και το μόνο που μένει είναι επικοινωνιακές φιέστες για όσα ΘΑ γίνουν από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.  

Η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Είναι βέβαιο ότι όσοι είναι έτοιμοι με σοβαρές προτάσεις να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση μετά το τέλος την περιπέτειας που περνάμε. Είναι ανάγκη λοιπόν να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα ένα νέο μοντέλο για τη “Λάρισα Έξυπνη πόλη” , που θα έχει σαν στόχο να μετατρέψει το Δήμο μας σε μια κυψέλη φιλική για συνάντηση και συνεργασία, σε μια πηγή έμπνευσης για την αστική ανάπτυξη αλλά και σε πηγή δημιουργίας για τη πόλη της Λάρισας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της φήμης και της επιρροής της πόλης μας, ως κέντρο τεχνολογικής και όχι μόνο καινοτομίας που να επιτρέπει την αειφόρο ανάπτυξη και ως εκ τούτου να προσελκύει νέους επενδυτές. Να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, που θα βοηθούν στον εντοπισμό νέων καλών πρακτικών και ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών. Δυστυχώς η κοινωνική αποστασιοποίηση μεταμόρφωσε τον τρόπο που διασυνδεόμαστε, ερευνούμε και καινοτομούμε στην εργασία. Θα μπορούσε λοιπόν ο Δήμος Λαρισαίων να  παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αποκτήσουν οι πολίτες κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Άλλωστε η υποστήριξη της διαχείρισης της ψηφιακής μετάβασης βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων σύμφωνα με την πρώην επίτροπο Καινοτομίας και Έρευνας Μαρίγια Γκάμπριελ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων στην μετά την πανδημία εποχή, με πλατφόρμες καταγραφής αιτημάτων, με συστήματα "έξυπνης" διαχείρισης της στάθμευσης, του δημοτικού στόλου οχημάτων αλλά και των λαϊκών αγορών. Μπορούν να δημιουργηθούν επίσης κατάλληλες πλατφόρμες διαβούλευσης πολιτών, εκπαίδευσης και κατάρτισης υπαλλήλων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει επίσης άμεσα να ενισχυθεί η αναβάθμιση ψηφιακών σχολικών υποδομών ειδικά μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο εκπαιδευτικός κόσμος με την έναρξης της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.   

Μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε μέσα από την εμπειρία που έχουμε μετά και από την αλληλεπίδραση με άλλους Δήμους και με την διάχυση καλών πρακτικών που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε, θέλουμε και αξίζει η Λάρισα να πρωταγωνιστεί. Αλήθεια πόσο δύσκολο ήταν να έχουν δημιουργηθεί έγκαιρα ειδικές εφαρμογών για φορητές συσκευές και smart phones που θα διευκόλυναν το έργο των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και των συμπολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στις μέρες της πανδημίας; Η δύναμη των ενεργών πολιτών για θέματα καθημερινότητας, όπως η συλλογή δεδομένων για την κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων, του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και της καθαριότητας στην πόλη δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας. Το μάτι των συμπολιτών μας μπορεί και πρέπει να γίνει και το μάτι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, για την άμεση παρέμβαση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας μας. Παρόλα αυτά δυστυχώς οι πολίτες καταφεύγουν στο αδιάκοπο ψάξιμο των αρμοδίων υπηρεσιών στο τηλέφωνο, για παράδειγμα ειδικά στα θέματα της καθαριότητας. Τα παράπονα δεν έλειψαν, θα λέγαμε μάλιστα ότι αυξήθηκαν και είχαν σχέση με την αναποτελεσματικότητα και την καθυστέρηση σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών. Για όσους μάλιστα χρησιμοποίησαν  την εφαρμογή Novoville που καταγράφονται από τον Δήμο Λαρισαίων προβλήματα καθημερινότητας απέδειξε δυστυχώς την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού ειδικά μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.  

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο με προτάσεις ρεαλιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες που με χαμηλό κόστος στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των δημοτών. Η έκδοση πιστοποιητικών για παράδειγμα χωρίς τη φυσική παρουσία των Δημοτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα από κατάλληλες εφαρμογές εύκολες στη χρήση τους είναι κάτι που αυτονόητα θα έπρεπε να συμβαίνει γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τους δημότες. Η Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση που αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως την επόμενη διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση τις δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους. Η Λάρισα που μας αξίζει πρέπει να θεωρεί αυτονόητα όσα για κάποιους μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητα. Μετράμε αντίστροφα και είμαστε έτοιμοι με άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις και με ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες και με όρεξη για δουλειά

*Ο Χρήστος Αγορίτσας είναι Μαθηματικός στο 4ο ΓΕΛ Λάρισας, μέλος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων. Έχει διατελέσει Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: